מילות פתיחה
הדולומיטים, אזור הררי מרהיב בצפון איטליה, הוא גן עדן אמיתי לצלמי נוף. מגוון הנופים המדהים שהאזור מציע הופך אותו לגן המשחקים האולטימיטיבי לצילום, המאפשר לצלמים לחקור וללכוד מגוון רחב של סצנות ותנאים על גבי החיישנים של המצלמות שלהם. מפסגות הרים חדות ומושלגות, דרך אגמים קריסטליים המשקפים את הנוף והשמיים, ועד למרעות ירוקים ומרחבים פורחים - הדולומיטים מספקים קשת עשירה של אפשרויות צילום.
האור המשתנה לאורך היום מעניק לנוף אופי שונה ומגוון, החל מזריחות דרמטיות הצובעות את פסגות ההרים בגוונים ורודים וזהובים, ועד לשקיעות מרהיבות המציתות את השמיים באש עוצמתית של זהב וכתום מרהיבים. גם צהרי היום, "הזמנים המקוללים" עבור רוב צלמי הנוף, יכולים להיות מושלמים לצילומים עקב ריבוי העננים בתצורות השונות הממלאים את שמי האזור.
לאחרונה, הייתה לי הזכות להוביל קבוצה של 12 צלמים וצלמות נלהבים למסע צילום מרתק באזור זה. בהנחייה משותפת עם הצלם הבינלאומי המוערך פיוטר סקשפייץ, הובלנו מאסטר קלאס בצילום נופים שהותיר רושם עמוק על כל המשתתפים. מטרתנו כקבוצה הייתה לא רק לצלם תמונות יפות ולתפוס את יופיים של הנופים בעדשות המצלמה, אלא גם ללמוד כיצד ניתן לדייק את הצילומים ולספר את סיפורו של המקום דרכם.
הטיול לא רק חשף אותנו לנופים עוצרי נשימה, אלא גם העמיק את הבנתנו בטכניקות צילום מתקדמות, תוך שילוב של שיעורים מעשיים בשטח ושיעורי כיתה בנושאי קומפוזיציה ועריכה. ניצלנו את המגוון העצום שהדולומיטים מציעים כדי לתרגל את הטכניקות השונות - מצילומי נוף רחבים ופנורמות של רכסי ההרים, דרך שימוש בפילטרים וחשיפות ארוכות לקבלת אפקטים אומנותיים מעניינים ועד לדיוק הפרמטרים של החשיפה, הפוקוס ואיכות התמונה.
בעקבות החוויה שעברנו בטיול, החלטתי לשתף איתכם, קוראים יקרים, שש תובנות מרכזיות שגיבשנו במהלך המסע, וכרגיל נקרא להם פוטו טיפים. מטבע הדברים, תובנות אלו הן רק הקצה של המזלג של מה שלמדנו בטיול עשיר החוויות הזה, אבל הן בהחלט מהנושאים המרכזיים שהמשתתפים יקחו איתם הלאה.
פוטו טיפ מס' 1 - דיוק הסיפור הצילומי: מסר אחד ברור, אוLess Is More
במהלך הטיול, הדגשנו שוב ושוב את חשיבות המיקוד במסר אחד ברור בכל תמונה. Less Is More הפך להיות לסלוגן שליווה אותנו כמעט בכל סשן צילומים במהלך הטיול.
למדנו שצילום מוצלח הוא כמו סיפור קצר - הוא צריך להעביר רעיון או רגש מרכזי אחד בצורה חדה וברורה. כל יתר האלמנטים בפריים אמורים לשרת את הסיפור המרכזי, להעשיר אותו ובטח שלא לגנוב ממנו את הפוקוס. תרגלנו כיצד לזהות את הנושא המרכזי בכל סצנה ולהדגיש אותו בצילום, תוך שימוש בטכניקות כמו בחירת זווית הצילום הנכונה, אורכי מוקד שונים, הוצאה של גורמים זרים מהפריים, שימוש בעומק שדה, וניצול נכון של האור.
גילינו שככל שהמסר ממוקד יותר, כך התמונה חזקה ועוצמתית יותר עבור הצופה.
פוטו טיפ מס' 2 - ניקיון ו"שקט" במסגרת התמונה
אחד הלקחים החשובים ביותר בטיול היה יצירת ניקיון על מסגרת התמונה, כלומר הקצוות של הפריים.
למדנו לסרוק את הפריים בקפידה ולזהות אובייקטים מיותרים שעלולים להסיח את תשומת הלב מהנושא העיקרי. זה כלל לעיתים קרובות המנעות מכתמי אור הצמודים לקצוות התמונה, שינוי קל בזווית הצילום כדי להמנע מענפים ושיחים ש"יציצו" לתוך הצילום מהצד או מלמעלה וכן תשומת לב לאובייקטים ברורים יותר כמו מבנים, שבילים או סירות איתם עבדנו קשה אף יותר כדי להוציא מהפריים (או ההיפך, להכניס אותם במלואם).
בחלק מהמקרים, בהם לא הייתה ברירה אלא לכלול את ההפרעות הקטנות הללו בקצוות הפריים, תרגלנו את הסרתם בצורה דיגיטלית בשלב העריכה. הבנו שלעתים, מה שאנחנו משאירים מחוץ לפריים חשוב לא פחות ממה שאנחנו כוללים בו. טכניקה זו שיפרה משמעותית את האיכות האסתטית והעוצמה הרגשית של הצילומים שלנו.
פוטו טיפ מס' 3 - השעה הכחולה: ניצול הזמן הקסום
"השעה הכחולה" היא פרק הזמן מעט אחרי השקיעה (או מעט לפני הזריחה) בה הנוף מעט חשוך, והאזורים המוצללים והשמיים מקבלים גוון כחול עמוק ויפהיפה. הזמן הזה מצוין לצילומים אורבניים, שכן ישנו שילוב מושלם בין התאורה המלאכותית הזהובה של העיר לבין האור הכחול בשארית הנוף.
המושג הזה קצת מבלבל, כי זו לא באמת שעה, אלא יותר בכיוון של 10-15 דקות בהן השילוב הזה הוא הכי יפה ומרשים. כלומר, צריך להיות יעיל ומדויק בזמן המועט הזה כדי לקבל את הפריים המנצח.
כשמתכוננים מראש, מגיעים לפני הזמן, חוקרים את הלוקיישן, מדייקים את הקומפוזיציה וכל פרמטרי הצילום מבעוד מועד - כל מה שצריך זה קליק אחד מדויק, בזמן הנכון.
גילינו מחדש את הקסם של השעה הכחולה. אמנם בדולומיטים לא ממש קיימים צילומים אורבניים קלאסיים, כמו גשרים או קתדרלות אבל כן צילמנו במספר לוקיישנים קסומים בהן התאורה של העיירות הקטנות והכנסיות המרשימות צבעה לנו את החיישנים באור זהוב מהפנט.
למדנו כיצד האיזון בין האזורים המוארים לחשוכים וגווני הצבע העמוקים יכולים ליצור אווירה מיוחדת ודרמטית בצילומי נוף. תרגלנו טכניקות לניצול מיטבי של הזמן הזה, כמו שימוש בחשיפות ארוכות לתפיסת תנועת העננים ושובלי פנסי רכבים או שילוב של פוקוס אוטומטי וידני לעבודה יעילה בתנאי תאורה מעט בעייתיים.
בעיקר, הבנו שהשעה הכחולה היא לא רק זמן לצילום, אלא הזדמנות לחוות את הטבע בשעותיו היפות ביותר.
פוטו טיפ מס' 4 - סבלנות צילומית: ההמתנה לרגע המושלם משתלמת
פעמים רבות סבלנות צילומית מתחברת לז'אנרים בהם "תפיסת הרגע" הוא הגורם המכריע כגון צילומי רחוב, ספורט וחיות. בטיול הזה הדגשנו את חשיבות הסבלנות גם בצילום נוף.
למדנו להמתין לרגע המושלם, כאשר האור והאווירה משתנים ומייצרים אסתטיקה צילומית מרשימה. זה כלל לעתים קרובות דקות רבות של המתנה במיקום אחד, במהלכן צפינו כיצד האור "רוקד" על גבי הנוף והאוירה משתנה עם תנועת השמש, העננים והצלליות.
לעיתים זה היה "מוגזם" שכן רוב האנשים ה"שפויים" היו כבר מזמן אורזים את הציוד וחוזרים למלון. למזלנו, לא היינו יותר מדי שפויים כי הבנו שלעתים ההמתנה לתנאים האידיאליים היא ההבדל בין צילום טוב לצילום מדהים.
למדנו גם שהסבלנות הזו לא רק משפרת את הצילומים, אלא גם מעמיקה את הקשר שלנו עם הסביבה ומאפשרת לנו לחוות את הנוף ברמה עמוקה ושלווה יותר.
פוטו טיפ מס' 5 - השפעת תנאי הצילום ומזג האויר
במהלך הטיול, חווינו מגוון רחב של תנאי מזג אוויר ואור. למדנו כיצד כל אחד מהם - בין אם זה אור שמש חזק בצהרי היום, עננות כבדה, ערפילים מסתוריים או אפילו גשם קל - יכול להשפיע דרמטית על אופי הצילום.
במקום להתייאש מתנאים "לא אידיאליים", למדנו לקרוא את התנאים ולנצל אותם ליצירת תמונות מרהיבות ומיוחדות. גילינו שלעתים, דווקא הימים המעוננים או הערפיליים מספקים את התנאים הטובים ביותר לצילומי נוף דרמטיים ואווריריים.
פוטו טיפ מס' 6 - המחיר (והרווח) של הצילום המושלם: מאמץ ומסירות
"תשמע, לישון שעתיים ולקום ב-3 בלילה זה ממש לא בשבילי, אבל כשאני רואה את הנוף הזה מולי, אני שוכח הכל ורק רוצה להמשיך לצלם. תודה על זה!"
ציטוט של אחד המשתתפים בטיול לדולומיטים.
ללא ספק, אחת הלמידות החזקות הייתה ההבנה של המחיר האמיתי של הצילום המושלם, במיוחד בצילומי הזריחה.
למדנו שצילום נוף מקצועי ומדויק דורש הרבה יותר מאשר לבנות את הקומפוזיציה וללחוץ על הכפתור. זה כלל השכמות ב-3 לפנות בוקר, נסיעות בחשכה בדרכים מתפתלות, התמודדות עם מזג אויר קר - כל זאת כדי להגיע למיקום המושלם לפני השעה הכחולה ולפני הזריחה.
אבל למרות המאמץ והאתגרים השונים, ההגעה המוקדמת לא רק שאפשרה לנו לתפוס את האור המיוחד של הבוקר, אלא גם הבטיחה שנוכל לבחור את הזווית הטובה ביותר לפני הגעתם של צלמים אחרים, פחות "קשוחים" ובעלי מוטיבציה. מאמץ זה לימד אותנו לא רק על צילום, אלא גם על התמדה, מסירות ואהבה אמיתית לעולם הצילום.
פוטו טיפ מס' 7 - צורת הנגשה עושה את כל ההבדל
יש הרבה שיח סביב נושא החשיפות הארוכות ושימוש בפילטר ND.
צלמים רבים מתעסקים המון בהגדרות הצילום, סוגי הפילטרים השונים, טכניקות צילום וכו'. זה הכל נחמד וחשוב אבל (!) אלו רק הכלים הנדרשים לבצע את הצילום, ה"איך" אם תרצו. הרבה יותר חשוב לדבר לפני על המהות של צילומים כאלה, או ה"למה".
המהות מדברת על צורת ההנגשה של הצילום. מה אני כצלם רוצה להעביר לצופה? איזו תחושה אני רוצה ליצור אצלו? מהם האלמנטים שאני רוצה להדגיש?
הטכניקות וההגדרות, חשובות ככל שיהיו, הם רק הכלים לממש את החזון והן מגיעות אחרי המהות. למשל, שתי התמונות הללו מאד דומות ממבט ראשון אבל גם מאד שונות כשמתבוננים בהן לעומק. התמונה עם העננים ה"קפואים" יותר "קלאסית" והיא באה לתת דגש לטקסטורות של העננים היפים שמעצימות את הנוף היפה, ביחד עם הצבע המרהיב של השקיעה. התמונה עם העננים המרוחים (חשיפה מאד ארוכה של כשלוש דקות) טיפה יותר ייחודית, ומציגה משהו שהעין האנושית לא יכולה לראות בלייב. היא נותנת דגש לאלמנטים של תנועה ומייצרת תחושה יותר סוראליסטית ומפתיעה עבור הצופה.
לא אומר מה יותר טוב. שתי התמונות יפות ואני אוהב את שתיהן, כל אחת בדרכה. מה שלמדנו בסיטואציה הוא נקודה אחת פשוטה - חשוב הרבה יותר לדבר על מהות הצילום, המסר לצופה והוויז'ן האומנותי ורק אחרי זה לדבר על הכלים וההגדרות לממש את הוויז'ן.
קבלו אנלוגיה לעולם האוכל מתוך הספר שאני כותב בימים אלו.
אם אתם רעבים, אתם כנראה לא שואלים את עצמכם "יש לי סכין ממש חדה, מה אני יכול לחתוך איתה?" אלא יותר "מה בא לי לאכול?" ורק אז חושבים באילו כלים להשתמש כדי להכין את המנה.
מילות סיכום ותודה
מסע הצילום בדולומיטים היה הרבה יותר מסדרה של שיעורי צילום ולימוד הטכניקות. הרבה מעבר לנופים המרהיבים והצילומים היפהפיים, הייתה זו חוויה אנושית וחברית אמיתית. הקבוצה התגבשה לכדי משפחה קטנה וחמה של יוצרים, כל אחד עם הראיה הצילומית שלו, כל אחת והניסיון והידע בצילום.
החברויות שנרקמו העשירו את החוויה באופן שלא ניתן לתאר במילים. הקשרים שנוצרו בין המשתתפים, השיתוף בתובנות ובחוויות, והתמיכה ההדדית, הפכו את הטיול לחוויה בלתי נשכחת.
בעיניי, ההצלחה של הטיול נמדדת לא רק באיכות הצילומים והלימוד, אלא בעיקר בחיוכים, בצחוקים ובזיכרונות המשותפים שכולנו לקחנו איתנו הביתה.
מאחל לכולנו ימים של שקט ובשורות נפלאות, ושנחזור לעסוק נטו במה שכולנו הכי אוהבים - לטייל, לצלם, לחוות ולהנות מהקרבה והחברות של אנשים אהובים.
שלכם,
ויקטור
Comentários